Ust Azhar Idrus- Sula : ' Hudud ' P.Ramlee

[postlink]http://ustaz-azharidrus.blogspot.com/2012/03/ust-azhar-idrus-sula-hudud-pramlee.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=bKslaCcFqyMendofvid [starttext] [endtext]

1 comments:

J.K L said...

Masyaallah..Terserlah satu lagi KeJAHILan UAI krn mengaitkan Hukum Sula dgn Hudud & UAI main sedap mulut membuat TUDUHAN bahawa Hukum Sula adalah Hudud P. Ramlee. Kenapa begitu ? kerana UAI adalah sebenarnya masih Jahil dlm banyak perkara, TIDAK tahu jalan Agama Islam yang bersambung (Sanad) dari Tanah Melayu sampai kpd Rasulullah SAW. Sepatutnya UAI mengumumkan bahawa beliau TIDAK TAHU atau TIDAK PASTI dari main sedap mulut buat tuduhan, itu lebih Selamat utk UAI, kerana Allah tahu siapa UAI ni.
.
Utk pengetahuan semua: Para Ulama’ SILAM di Nusantara telah bersepakat (ijma’) memilih & menetapkan hukum Ta’zir iaitu Hukuman Sula (BUKAN Hudud Allah) beringat: Hukum Ta’zir adalah juga Hukum Islam. Sila rujuk TA’ZIR dari sumber2 lain. Para Ulama’ silam telah pun meninggal Dunia & P. Ramlee juga telah meninggal Dunia. Bagaimana UAI memohon ampun dari mereka. Lebih baik UAI buat Taubat Nasuha sebelum terlambat, agar Tidak ditimpa Khifarat Allah nanti.
.
Bagaimana UAI boleh memohon Ampun drpd mereka semua krn telah membuat Tuduhan Palsu terhadap mereka ? Kpd pembaca2 yang mengenali UAI yg dihormati, sila nasihatkan beliau agar cepat2 bertaubat & mengumumkan penarikan-balik segala tuduhan beliau yg tidak berasas.
.
Sila baca yg berikut & fahami:
.
Hukum Sula adalah dlm kategori ta’zir ( Arab: تعزير ) diKENA keatas pesalah2 berikut:
.
Pesalah yg telah disabitkan dgn kesalahan berZina yang kemudiannya meLAWAN saksi-saksi Sah, hakim atau penguasa sebagai satu usaha utk mengelak dari ditangkap & dikenakan hukuman Hudud Allah (Rejam sampai mati utk yg telah berkahwin atau Sebatan utk belum berkahwin) hingga menCEDERAkan atau memBUNUH saksi sah atau hakim yg menghukum, atau penguat-kuasa yg menangkap. Maka, pesalah ini dihukum dgn Hukum Sula sampai mati. Hukum Sula dijalankan TANPA mengira samada pesalah zina ini belum berkahwin atau sudah berkahwin.

Hukum Sula, iaitu menekan galah panjang yang tajam ke lubang dubur pesalah utk mendatangkan Sakit yg Amat terlebih dahulu, hingga galah tersebut keluar melalui mulut pesalah hingga menyebabkan kematian. Kemudian galah tersebut dipacakkan kedlm lubang hingga galah tersebut tegak bersama pesalah yg tersiksa hingga mati. Hukuman Sula adalah pengajaran utk umat agar tidak melawan hukuman Hudud jika dijatuhkan keatas mereka.

Hukum Sula juga dikenakan keatas pesalah2 lain seperti askar yg lari dari peperangan, peniru mohor diraja, petualang atau penderhaka kpd Raja, pengintip & pembuat fitnah yg menyebabkan pergaduhan atau peperangan yg menyebabkan kematian & sebagainya.

Hukum Ta’zir juga boleh melibatkan hukuman denda, sebatan, penjara, bunuh secara pancung atau tembak, pasung, salib, buang negeri, khidmat masyarakat & sebagainya & diputuskan & di”Gazette”kan oleh hakim2 atau qadhi2 bersama-sama persetujuan wakil2 ummat utk satu-satu kesalahan dalam satu-satu wilayah bangsa yg beragama Islam secara sepakatan. Sebatan atau gantung sampai mati utk pesalah kes dadah di Penjara Pudu dikategorikan sebagai Hukum Ta’zir, BUKAN Hudud. Sila rujuk Ta’zir dari sumber2 lain utk pengetahuan lanjut.

Sekian Wassalam.

Post a Comment